Гроздан Караджов, вицепремиер  и министър на регионалното развитие и благоустройството

...
Гроздан Караджов, вицепремиер  и министър на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: ИТН и аз няма да счупим „Промяната“, КСБ ще удовлетворим

Гроздан Караджов, вицепремиер  и министър на районното развиване и благоустройството – Има Такъв Народ, в „ Беновска пита “ във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Поддръжката на републиканската пътна мрежа става ли пленник на избора на началник на Българска народна банка?

„ Ще строим ли пътища, господин Караджов, или „ Промяната “ Ви би спирачката? “, попита водещата Илиана Беновска. Караджов отговори, че няма проблем за новите пътища, които са планувани, само че за поддръжката на към този момент издигнатите има сериозен проблем. Има и лека спирачка.

„ Защо? Вие ставате ли разменна монета, политик с толкоз дълъг опит в политиката, представител на Има Такъв Народ, една ярка партия, която завоюва с оглушителен резултат по-предни избори, ставате ли разменна монета за избора на началник на Българска народна банка сред Гюров и Каримански? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Така наподобява, че се случва. Аз не съм част от тези договаряния и не вземам участие в партийни формати. Старая се много технократски да си виждам работата и да давам решения. И останах в действителност учуден от това, че въобще нещо такова като републиканската пътна мрежа, опцията тя да се поддържа и ремонтира, може да се озове на маса на политически договаряния! По този въпрос би трябвало да има национално виновен консенсус! “.

Караджов съобщи, че въпросът въобще не е за заплащане на пари. Плащането на пари е един откъс, който служи за това да стават по-ефективни другите решения. В момента АПИ не може да разпорежда каквито и да е поправки, даже на дупки, тъй като тази опция е била орязана предходната година, като е понижен обсега на договорите и на компаниите, които поддържат пътната мрежа. Оставени са две благоприятни условия – зимно разчистване и спешни обстановки. Зимата към този момент е отминала и в този момент се чака решение на Народното събрание АПИ да употребява договорите в цялостния им размер. Още по време на служебния кабинет тези контракти са оповестени за такива с надхвърлен размер, подписани за общо 711 милиона, а действително са поръчани по тях 3,3 милиарда. Разликата е над 4 пъти. Асен Василев и Виолета Комитова са дали това нещо на прокуратурата, като сигнал за вероятни осъществени закононарушения. Прокуратурата не го е приела. В момента Караджов и Василев още веднъж го апелират, потвърждавайки, че с тези надвишния е допустимо да има такива нарушавания. Пак е било върнато от прокуратурата. В момента се апелира за трети път. „ Тоест двама вицепремиери в писмен тип твърдим, че има нарушавания и това са надвишени контракти, а с другата ръка и двамата би трябвало да накараме длъжностните лица да вземат и да подписват същите неща, за които след това тях би трябвало да пратим на прокуратурата! Вие познавате ли подобен безумени и слабоумен смелчага в България, който да пристигна да го назнача още в понеделник за ръководител на УС на АПИ и да разпише всички поправки за този сезон? И аз друго искане нямам, с изключение на да подкрепям мрежата и да служим на всички българи! “, съобщи Караджов.

„ Аз Ви познавам като политик, и знам, че даже да има „ безразсъден смелчага “, Вие няма да бъдете безразсъден! Още повече, че аз подчертах, че Вие сте правист и няма по какъв начин тази работа да стане! “, отвърна Беновска. Караджов отговори, че се подчертава на разплащането на компаниите, а това е един откъс, който до последния миг е предложил да се реши от Министерски съвет. „ Защо не може единствено Министерски съвет да го реши, а би трябвало да минава през Народното събрание? Разхвърляте си отговорността ли? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че в две от решенията Народното събрание дава позволение на АПИ за няколко месеца единствено да продължи да подписва нови задачи, с цел да не се изпусне строителния сезон. Има 278 обекта, които са в ремонт. Тях по този начин ги е заварила зимата и с прекратяването на договорите за настоящ ремонт и поддръжка те са били консервирани. Караджов попита: „ След като не можем да ги възложим и тях, те още една година ли да стоят по този начин разколачени? Това е второто решение – да се позволи на АПИ да ги довърши! Защо не може да ги довърши? Пак по същата причина – тъй като отново ще надвиши оня размер по старите контракти! И това ще бъде единствено за месеците до септември! “.

„ Нека да забележим Тошко Йорданов какво запита през вчерашния ден в Народното събрание, откакто два пъти не се осъществя вашето предложение да се платят изпълнените контракти, които Вие, като правист, в никакъв случай няма да желаете противозаконни контракти да бъдат изпълнени или противозаконни да бъдат финансирани! Но дано да забележим какво попита Тошко и за какво Има Такъв Народ напусна пленарна зала. Разпада ли се тази коалиция? “, продължи Беновска и пусна запис от изявлението на Тошко Йорданов в пленарна зала на 8-ми април 2022 година по време на блицконтрола:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Тошко Йорданов: Въпросът ми е следния, интересува ме, защото в общите политики на държавното управление влиза и отношението към инфраструктурата в страната. В момента страната от 6 месеца е блокирана. Не се строи нито един метър път. Не се ремонтира нито една дупка. Има инфраструктурни планове, които са правени преди и са в рисково положение да лишават човешки животи. Тъй като Министерски съвет не взе решение по този въпрос и решението пристигна в Народното събрание, има предложение, което е подкрепено от ръководещата коалиция. Интересува ме Вашето отношение, Вие подкрепяте ли Народното събрание да отпуши този развой, с цел да се избегнат загубите на човешки животи, което напряко си е закононарушение, и да стартира да се поддържа пътната инфраструктура? Тъй като Вие сте водач на една политическа коалиция, има някаква душевна комплицираност измежду Вашите депутати! Вие подкрепяте ли това решение, с цел да може да се водят общите политики на държавното управление, включително и в инфраструктурата?

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска попита: „ Има ли душевна комплицираност в Народното събрание, извинете, че Ви запитвам, господин вицепремиер? “. Караджов отговори: „ Той по различен метод споделя това, което и аз Ви споделям. Не разбирам за какво са тези демонстративни забавяния! Очевидно се целят някакви други политически диалози, което беше прието на няколко пъти в изявления на видни техни представители. Но това, което аз не разбирам, е по какъв начин може пленник да е ремонтът и поддръжката на републиканската пътна мрежа! Не, това няма да счупи обединението! Не, това няма да остане нерешено! Този въпрос ще бъде решен! Но самото му отсрочване е неприятен знак! “.

Протестът на водачите поради неприятното положение на прохода „ Витиня “.

„ Но Вие сте вицепремиер, а Ви се наложи да ставате отстъпник! Нека да забележим по какъв начин се качихте в камиона на един камионджия! Вие сте въстаник! “, продължи Беновска и пусна запис от срещата на министър Караджов с пътни превозвачи на „ Витиня “. Тя попита какво е разбрал от тази среща. Гроздан Караджов отговори, че самият той е професионален водач и счита, че карането по обхода на „ Витиня “ е рисково. Той съобщи: „ Тези хора, отивайки на работа, те отиват на война и не са наясно дали ще се върнат живи! Това е нещастието! Докато играем политически игри, там си умират хора! “. Караджов добави, че въпросният водач му е разказал, че когато минава през „ Витиня “, детето му не си ляга, до момента в който не му се обади по телефона, с цел да му каже, че е минал през сектора. „ Аз твърдо стоя зад позицията, че парите могат да бъдат извадени от това уравнение и Народното събрание да заседава единствено върху опцията да се позволи на АПИ да си прави работата! “, безапелационен бе Караджов.

„ Вие през вчерашния ден излязохте и пред Народното събрание с протестиращите строители и дори се наложи министър председателят да пристигна и да увери, че нещо положително ще се случи! “, продължи Беновска и пусна запис от срещата на районния министър с протестиращите от 8-ми април 2022 година

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Строител: Какво може да стане в този момент с ремонтите на пътищата?

Гроздан Караджов: Точно нищо! Нищо не може да стартира! Нито пътят на „ Витиня “, където бях през вчерашния ден и се помолих на хората! И не виждам какво мога да направя аз!

Строител: Защо през днешния ден точката беше неодобрена за следващ път, откакто и на комисии през вчерашния ден претърпя провал?

Гроздан Караджов: Очевидно и на комисии през вчерашния ден не е било инцидентно и считам, че има целеустремено блокиране! Републиканската пътна мрежа е пленник на избора на началник на Българска народна банка!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

„ Защо се наложи да бъдете толкоз прям с протестиращите? Наложи се да бъдете критик на Народното събрание, на вашите съдружни сътрудници? “, попита Беновска. Караджов отговори, че излязъл при протестиращите, които са били блокирали „ Витиня “, поради пътя палач. Те са го попитали какво ще стане, в случай че точката не мине в Народното събрание. Той им е дал отговор, че тогава ще излезе и ще бъде измежду тях на митинга, тъй като желае това да стане. „ Нямаше по какъв начин да не си извърша обещанието и всякога, когато те се съберат оттук насетне, аз ще бъда с тези момчета! Нито аз, нито Народното събрание, нито който и да било различен е там поради самия себе си или поради някакви решения, пари или бюджети. Ние сме там, с цел да служим на народа си! И аз по този начин считам, че вярно послужвам на народа си! Това е мотивацията ми да изляза там! “, безапелационен бе Караджов.

„ Какво даде обещание през вчерашния ден министър Петков на митинга, на който пристигна и той? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не е чул, само че от новините е схванал, че е дадено през новата седмица да се случат нещата. Водещата попита госта си дали е приказвал персонално с премиера. Той отговори, че това решение, което се предлага в Народното събрание, е решение персонално негово и отрасловия му заместител, на министър-председателя и двамата му съветници в тази сфера, на министъра на финансите с неговия заместител и в наличието на Тошко Йорданов се е провел този диалог.

„ Какво желаете да ми кажете, че ПГ на „ Продължаваме промяната “ се еманципира от своите водачи и работи срещу техните оферти? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Не е по този начин! Знаете, че върви някакъв различен пазарлък, в който внезапно републиканската пътна мрежа стана пленник! Аз не вземам участие в него, по тази причина съм толкоз учуден! “.

„ Но какво ще прави Има Такъв Народ, Вие сте техен представител? “, попита Беновска. Караджов отговори, че е номиниран от Има Такъв Народ, само че му е дадена огромна независимост и самият Слави Трифонов му е споделил да прави това, което счита за належащо. „ Но в случай че не бъде признато решението какво ще вършиме, Вие ли ще повикате тежките камиони и строителите на митинг? “, попита водещата. Гостът ѝ отговори: „ Никога няма да ги повикам аз! Аз съм министър на всички българи и мисля за всички тях! Никакви тежки турбуленции или тежки митинги не могат да тръгнат с моя благословия! “.

Свръхзадачата му.

„ Каква е Вашата свръхзадача, като вицепремиер и районен министър? Няма метод да не сте си сложили дълготрайна цел? “, попита Беновска. Караджов отговори, че свръхзадачата му е Северна и Южна България да станат едно цяло! Защото сега северът доста изостава в развиването си, също така двете елементи не са свързани. Целта е хората да живеят еднообразно добре и една от предпоставките е в планирането на проходите, пътищата и автомагистралните връзки. Те към този момент са в идейна фаза и би трябвало да се разгласи публичната поръчка за трите магистрални прекосявания през Стара планина. Това го има и в управническата стратегия. Регионалният министър би трябвало да мисли за всеки човек.

„ Добре, само че те ви неодобряват още сега, при първото искане да съхраните живота на хората, оправяйки пътната инфраструктура! Аз неслучайно попитах в анонса – Ще строи ли „ Промяната “ пътища, или ще бие спирачка? “, попита Беновска. Караджов отговори: „ Аз мисля, че ще строи! Мисля, че това е чисто политическа неточност на по-млади политици и по-млади обединения, които не схващат цената, която ще платим всички дружно в този момент! Това ще коства рейтинга на всеки един от нас, в това число и моя! На държавното управление му би трябвало доверие, с цел да върви напред и да реализира тези цели, които сме си сложили “.

Индексациите на договорите на строителите.

„ Тук беше ръководителят на КСБ инж. Терзиев, той сигнализира, че техните консумативи нарастват непомерно и те не могат да изпълнят даже настоящи контракти. Той разгласи, че в случай че не се индексират тези контракти, те няма да могат да извършват своите планове. На всичко от горната страна желаят промени в Закон за устройство на територията и Закон за обществените поръчки. Как ще решите техните проблеми? “, попита Беновска. Караджов отговори, че страната би трябвало да реши до каква степен може да издържи бюджета, т.е. доколко може да има индексации за обществените средства. Това се прави от МФ и е съвсем към края си. Министерство на регионалното развитие взе участие интензивно, тъй като дава отговор за градежите. Той продължи, че към този момент е открита формула за 6 фрагмента в региона на строителството, да вземем за пример за ВИК планове, за планове на високото и ниско строителство, за пътни планове и така нататък Там са открити формули за индексацията. Ще излязат нормативни документи, които да го регламентират.

Водещата попита в какъв период. Караджов отговори, че се надява в границите на април това да се случи. Работната група към този момент е изготвила 6 страници, коефициентите са разказани, статистическите показатели и така нататък

Какво научава от срещите с хората всяка събота в приемната на Министерство на регионалното развитие?

„ Всяка събота имате приемни с жители, какво научихте за проблемите? “, попита Беновска. Караджов отговори, че най-важното е, че страната е доста надалеч от хората. Когато на тях им би трябвало страната, тя е надалеч. „ Когато те желаят правдивост, страната я няма! Защо е по този начин? С едната ръка общината им разписва строителните документи, а с другата би трябвало да глоби оня, на който е разписала. И тогава, когато той е извършител. И когато общината му е дала това решение, тя би трябвало да ревизира сама себе си! Законът към този момент е в публично разискване, с който даваме мощ на ДНСК да дава наложителни разпоредби и страната ще отиде близо до хората! “.

Подаръците.

Водещата пусна запис по какъв начин алегорично подарява „ огромни топки “ (грейпфрути) на Кирил Петков и Асен Василев след успеха на изборите и продължи: „ Двамата си взеха „ огромните топки “, които преди този момент Асен Василев заяви, че има! Така че ние в този момент ще Ви връчим шеговито едни „ огромни топки “! Пожелавам Ви „ огромни топки “ и кураж! “.

Караджов подари на Беновска книгата „ Строителите на модерна България “. Беновска му подари и Конституцията с думите: „ Символично Ви я връчвам с българското знаме, тъй като ние имаме вяра, че ръководещите би трябвало да спазвате главния закон на страната! “. Така приключи диалогът сред Гроздан Караджов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 9-ти април 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР